Functional movement systems

Functional Movement Screen (FMS)

Functional Movement Screen (mer kjent som FMS) er en 7-delt test som kan hjelpe å kartlegge kroppens funksjon, og hvordan kroppen velger å løse enkelte oppgaver. Ved å gjennomføre en FMS-test kan man få enkelte svar på hvor styrker og begrensninger sitter. Er en vond, eller begrenset bevegelse relatert til mobilitet, styrke/stabilitet, motor kontroll eller noe annet? Det kan for eksempel være at man under en FMS-test oppdager en sideforskjell (asymmetri), fra høyre til venstre side. Dette er ikke nødvendigvis problematisk i seg selv, men det gir oss god tilleggsinformasjon og kan være med å påvirke hvilke øvelser vi anbefaler til din tening eller rehabilitering.
FMS er en rask, og enkel måte å screene ditt naturlige bevegelsesmønster på- slik at vi deretter kan ta informasjonen i betraktning og individuelt skreddersy et opplegg som vil være til fordel for deg.

Man kan ikke bruke FMS som et diagnostisk verktøy alene, men man kan bruke det for å gi mer informasjon, og som en baseline på hvordan din «normale» funksjon er.

Eksempelvis en mosjonist eller idrettsutøver: La oss si de på et eller annet tidspunkt, har gjennomført en FMS-test gjennom idrettslaget, eller hos fysioterapeuten med mål om å kunne få noen spesifikke øvelser de kan snike inn i treningsplanen. En dag er de uheldig og pådrar deg en skade, som gjør at de ikke får drevet med idretten/aktiviteten de ønsker på lenger tid. Da har de fra tidligere utført en FMS-, som gjør at vi kjenner til deres utgangspunkt. Et av målene med rehabilitering, kan da være å komme tilbake til minimum det funksjonsnivået du hadde før skaden.

Hvordan fungerer selve FMS testen?
En FMS test tar ca. 15 minutter. Du skal gjennomføre 7 spesifikke bevegelser så godt du kan, uten hint fra terapeut, med unntak av korte instruksjoner. Dette er fordi vi vil teste ditt naturlige bevegelsesmønster. Man får så en score fra 0-3 på hver test, basert på hvordan den enkelte bevegelsen utføres. Den eneste måten å få en 0 på, er hvis du får smerter. En 3 er så å si en «tekstbok perfekt» bevegelse. Score 1 og 2 har sine kriterier og dekker alt imellom smerte og «perfekt».

Man vil etter gjennomført test ende opp med en individuell score for hver bevegelse (fra 0 til 3), samt en totalscore (maximum 21 poeng). Totalscoren i seg selv, legger ikke vi så mye vekt på, men den kan brukes som et referansepunkt for videre utvikling av rehabilitering og trening- og som motivasjon da man har en score man gjerne vil teste bedre på neste gang.
Det som vi legger vekt på er bevisstgjøringen av egen bevegelse, eventuell kartlegging av smertefulle, eller kompensatoriske bevegelser, samt større asymmetrier.

Viktig! Det er på ingen måte noen dødsdom med en lav FMS score. Den, som alle andre tester, foreller aldri hele sannheten, men kan hjelpe oss danne et mer helhetlig bilde og muligvis sette andre funn i kontekst.

Flere av verdens største idrett ligaer og lag implementerer FMS testing, deriblant fotballklubber i Premier League, Bundesliga, Serie A og Eresdivisie samt andre idretter som NBA (basketball) og NFL (amerikansk fotball), (PGA) golf for å nevne noen. Det Amerikanske forsvaret sine Navy Seals testes også med FMS, og Olympiatoppen her hjemme har tilgang på det som en del av sitt kartleggingsverktøy.

Man trenger på ingen måte å være idrettsutøver for å gjennomføre en test. Det finnes referanseverdier basert på idrett, men du sammenlignes ikke med noen andre enn deg selv- selv om, mange syntes det er litt gøy å være bedre enn naboen.

Noen fordeler med FMS konseptet

 • Testen, når brukt som supplement til historikk og en grundig fysioterapeutisk undersøkelse, kan hjelpe med å se større deler av ditt bevegelsesmønster for å finne relevante sammenhenger mellom funksjon og smerte.
 • Testen alene, kan hos friske utøvere gi verdifull informasjon ved å skape en baseline de har som utgangspunkt hvis skade skulle oppstå, samt gjøre det enklere å anbefale spesifikk skadeforebyggende trening.
 • Hjelpe deg prestere best mulig gjennom punktet ovenfor
 • Kan hjelpe gi bevissthet rundt bevegelseskvalitet, kontra bevegelseskvantitet
 • Bidrar til å redusere potensialet for trenings- og idrettsskader, gjennom å etterfølgende kunne gi deg spesifikke øvelser som fokuserer på de mindre gode testresultatene dine
 • Følger et enkelt scoring-system for å vurdere utøverens generelle funksjon, som gjør det enkelt å reteste ved en senere anledning
 • Pedagogisk, og motiverende verktøy å bruke
 • FMS kan brukes som motivasjon til å gjøre øvelsene, og treningen din enten som en del av rehabiliteringsprogram eller prestasjon- slik at du har noe å forbedre til din retest.
 • Gjør det lettere for trenere og fysioterapeuter å raskt og effektivt screene idrettslag for å kartlegge skadetrender, samt rådføre på forebygging av disse.
 • Enkelt og raskt måle progresjon på rehabiliteringsplan, om trening/øvelser blir bedre og smerter blir mindre
 • Resultater skal settes i kontekst til det du driver med/eventuelle problemer

 

Erik, her på klinikken har drevet med FMS testing siden 2013 og har mye erfaring med konseptet. Han har blant annet vært med å teste Norges aldersbestemte basketball landslag, Vålerenga Fotball i Toppserien (kvinner) samt lokale aldersbestemte fotballag, tennisspillere, svømmere og turnere, for å nevne noen.

Beveg deg effektivt.
Beveg deg ofte.
Spill til dine styrker, og jobb med dine svakheter.