Bandasjer og ortoser som en del av behandling

Det å ha et problem, eller en skade kan innebære mange ting. Det kan være smerter involvert, men det kan også være smertefritt men for eksempel hevelse, nedsatt funksjon, eller bevegelighet. Det finnes mange grunner til å oppsøke en fysioterapeut. Tradisjonelt sett har ikke bandasjer/ortoser vært noe en går til fysioterapeut for men mange fysioterapeuter anbefaler ofte sine pasienter å ta dette i bruk- for eksempel at pasienten burde skaffe seg en ankelstøtte etter overtråkk, eller en kne kompresjon ved artrose eller avlastnings strap ved golf/tennis albuer osv.
I stedet for å sende pasienten inn i jungelen av forskjellige typer støtter, som jo kan være overveldende nok i seg selv- tilbyr vi denne kompetansen her på klinikken. Dermed kan vi sammen med pasienten ta en beslutning på om det i det hele tatt er indikasjon for en bandasje/ortose, og deretter ta de riktige målene og få den tilpasset individet, samt fulgt opp i etterkant.

Tanken vår er å hjelpe pasienten få tak i det de trenger, i riktig størrelse, i best mulig kvalitet.

Vi har tilgang pået totalsortiment av bandasjer og ortoser, her på Løp- og Idrettsklinikken. Vi bruker primært Sporlastic. Grunnen til det er flere, men en av de viktigste er at det er fysioterapeuter med under utviklingen av disse bandasjene/ortosene- og de er produsert spesifikt med tanke på mennesker i bevegelse som passer utrolig godt inn i fysioterapeuters tankegang.

Sporlastic har alt fra myke kompresjonsbandasjer til mer rigide, støttende ortoser. I mellom disse finnes det flere typer, med veldig spesifikke funksjoner- dette kan være for eksempel til Schlatters, til akilles problematikk, artrose eller for å dempe korsryggssmerter mm.

Er en bandasje/ortose noe som kan hjelpe deg?

Det er vanskelig å svare på, for med de fleste problemer er det fullt mulig å klare seg uten- men noen ganger kan det være gode grunner til å bruke en bandasje eller ortose, som en del av din rehabilitering.

Bandasjer/ortoser kan være med å redusere din rehabiliteringstid gjennom smertelette, avlastning og bedring av funksjon.

Det kan gi kompresjon i områder med hevelser og/eller de kan gi rigid støtte i områder som er ustabilt. Eksempelvis kan man  gi mer støtte til de som har behov for det, typisk instabilitet rundt kne, rehabilitering etter ruptur av sideligamenter osv. Ved å bruke en ortose som støtter langs sidene av kne, kan man holde det mer kontrollert og stabilt under øvelser samt bruke den når man trapper opp igjen sin idrett før man optimalt sett faser det ut igjen.
Det samme gjelder ankel overtråkk, som er en av de mest vanlige skadene som skjer. Sliter man for eksempel med artrose i knær vet vi jo at styrketrening er den beste medisinen, og der kan en mykere kompresjonsbandasje, hos mange, være hensiktsmessig for å gi kompresjon og smertelette under eller etter trening.

Kort sagt finnes det mange muligheter, med det spørs helt på hva man har behov for.

Hvorfor vi har valgt Sporlastic
Som nevnt ovenfor, er dette en serie produkter som ligger fysioterapeuter nær med sin funksjonelle tilnærming. Sporlastic er et highend, kvalitetsprodukt fra Tyskland som siden 70-tallet har utviklet seg til å ha et av markedets bredeste og dypeste sortiment som dekker alt fra kne, fot, hånd, albue, ankel, til spesialprodukter til barn samt neurologiske pasienter. De er den pdd. den hurtigst voksende produsenten av bandasjer i bransjen.
Alt er produsert etter Økotex-100 standaren, og ingen av produktene inneholder latex. Silikonpelottene man finner i flere av produktene er av medisinsk silikon og de myke bandasjene er kompresjonsklasse II (RAL-standard) og produksjonsmetoden er 3D-flatstrikket.

Sporlastic har flere patenterte, smarte løsninger på sine ortoser/bandasjer slik at de sitter så godt som mulig og fungerer så optimalt som mulig. Produktene puster godt, er anatomisk utformet og gir optimal komfort, avlastning og propriosepsjon.

Ta kontakt med oss på klinikken om du lurer på om dette er noe som kan hjelpe deg- så setter vi opp en undersøkelse og vurderer dette sammen med deg.
Hvis svaret er ja, så vil vi selvfølgelig ta de nødvendige målene, bestille produktet opp samt hjelpe deg få det tilpasset når det kommer.
Hvis svaret er nei, og vi tenker at en bandasje/ortose ikke nødvendigvis vil bidra til å hjelpe nettopp din plage- så vil vi selvfølgelig gi deg råd på hva du kan gjøre.

Bandasjer/ortoser står ikke alene- men fungerer som et suplement til annen rehabilitering, behandling og oppfølging du får.