«KOM I FORM, FØR FORMEN KOMMER ETTER DEG»

 

Fysisk aktivitet spiller en viktig rolle for vår generelle helse og velvære. Det er viktig å holde seg aktiv for å opprettholde god helse og forebygge en rekke smerter og lidelser.

Regelmessig fysisk aktivitet kan ha en positiv effekt på kroppen på flere måter. Det kan bidra til å styrke muskler og skjelett, forbedre hjerte- og lungefunksjon, øke stoffskiftet og redusere risikoen for kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft.

Fysisk aktivitet kan også bidra til å redusere stress og angst, forbedre søvnkvaliteten og øke mental helse og velvære. Det kan gi oss en følelse av mestring, og øker vår livskvalitet generelt.

Det er imidlertid viktig å huske på at for mye trening, for rask økning av treningsintensitet eller «feil» type trening kan også føre til smerter og skader. Det er derfor viktig å finne en balanse mellom fysisk aktivitet og hvile/restitusjon, og å velge en type trening som passer for ens individuelle behov og mål.
For de som ikke har mye erfaring med fysisk aktivitet, eller som ikke har vært aktive på en stund, kan det være lurt å begynne gradvis og velge en aktivitet som passer ens nivå og behov. Det er selvfølgelig også viktig at du gjør noe som du syntes er litt lystbetont. Her er noen enkle lavterskel aktiviteter som kan være fine å starte med:

  • Gå en tur: Å gå en tur er en fin måte å komme i gang med fysisk aktivitet. Det er en lavterskel aktivitet som kan gjøres hvor som helst og når som helst. Prøv å gå en tur på 30 minutter hver dag, eller så ofte som mulig.
  • Sykle: Sykling er en annen fin aktivitet som kan være enkel å komme i gang med. Det kan gjøres både inne på en stasjonær sykkel eller ute på en vanlig sykkel. Prøv å sykle i 20-30 minutter om dagen for å få opp pulsen.
  • Svømming: Svømming er en lite belastende aktivitet som kan være spesielt bra for de med smerter eller skader. Det kan være en fin måte å komme i gang med fysisk aktivitet uten å belaste kroppen for mye. Prøv å svømme et par ganger i uken, eller så ofte som mulig.
  • Yoga: Yoga er en annen lavterskel aktivitet som kan være bra for både kropp og sinn. Det kan hjelpe med å øke fleksibiliteten, styrke musklene og redusere stress og angst. Prøv å ta en yogatime eller gjør noen enkle yogastillinger hjemme hver dag.

Uansett hvilken aktivitet du velger, er det viktig å begynne gradvis og lytte til kroppen din. Litt «oppstarts kjenninger» er helt normalt, så lenge det ikke går utover utførelsen av aktivitet og funksjon. Eventuelle start plager vil forsvinne etter hvert, og skal ikke kunne defineres som en smerte. Hvis det er smertefullt/vondt, og ikke bare en kjenning- så kan det være lurt å få det undersøkt hos en profesjonell.

Hos Løp- og Idrettsklinikken kan vårt team av erfarne fysioterapeuter hjelpe deg med å komme i gang med den aktiviteten du syntes er gøy, på en fornuftig måte samt utvikle en skreddersydd treningsplan som passer for dine individuelle behov og mål. Vi kan også hjelpe deg med å forebygge skader og smerter, og behandle eksisterende skader og plager for å sikre en rask og effektiv rehabilitering, hvis det skulle være nødvendig.

Husk at det aldri er for sent å begynne å være fysisk aktiv. Uansett alder eller fysisk form kan en aktiv livsstil ha en positiv effekt på din helse og velvære.

 

Kontakt oss i dag for å lære mer om hvordan vi kan hjelpe deg med å opprettholde en sunn og aktiv livsstil eller for å bli kvitt en irriterende skade som hindrer deg i å være så fysisk aktiv som du ønsker.

LYKKE TIL 🙂