I min hverdag opplever jeg at svært mange som løper, enten bare som mosjonist eller at man løper seg opp til et løp - plages med plantar fascitt.
Hvorfor oppstår den og hva kan vi gjøre med den?
I mange artikler kan vi lese at årsaken til plantar fascitt er at man har for rask opptrapping av aktivitet, eller at man har endret sko eller underlag, tja jeg er ikke helt enig - dette synes jeg blir for enkelt. Forskningen viser ingen entydig årsak til hvorfor tilstanden oppstår, men det er mange faktorer som har innvirkning.
Risiko faktorene for å utvikle plantar fascitt kan henge sammen med stram leggmuskulatur, stivhet i ankelleddet, hulfot eller høy lengdebue og høy BMI, men overpronasjon hvor mye av pronasjonsbevegelsen tas ut i mellomfoten, forfotsvarus, hallux valgus, svak muskulatur under foten, stram medial gastrocnemius buk og svak stortå kan også være blant årsakene og risikofaktorene for å utvikle plantar fascitt.
Pasientene som kommer til oss har ofte et veldig sammensatt problem, det er sjelden det er en kvikk fiks på plantar fascie plagene, jeg tror egentlig ikke man blir helt kvitt plantar fascitten, men man kan lære seg noen øvelser for å holde den i sjakk. Jeg synes det er viktig å se på fotavviklingen til pasientene, det er ofte at de som plages med plantar fascitt setter foten foran den andre i hælisettet eller pasienten er svak i gluteus medius og dermed «slipper» hoften ut til siden, da oppstår det et enda større drag på fascien. Det er viktig at pasienten har løpesko med god støtdempning og vi bør anbefale de å løpe minst mulig på hardt underlag.
Hva kan vi gjøre?
Vi bør alltid sjekke lengden på achilles, hvis gastrocnemius er for kort så vil den i fotavviklingen løfte hæle opp fra underlaget på et for tidlig tidspunkt og dermed får tibialis posterior og peroneus longus veldig dårlig arbeidsforhold,de kommer for sent inn i prosessen og dette kan resultere i at den mediale lengdebuen kollapser og dermed øker stresset på plantar fascien. Vi skal heller ikke glemme det draget en stram achilles har på plantar fascien, for som jeg har referert til tidligere så henger plantar fascien mer direkte sammen med achilles paratenon enn vi tidligere var klar over! Lang og smidig achilles, sammen med sterke fot muskler er viktig - jeg ber pasientene mine om å styrke stortåen, styrke abduktor hallucis og abduktor digiti minimi og trene på tåhev med tærne dorsal flektert for å fasilitere fascien mer. (ref dansk studie - ref til på hjemmesiden Løp- og Idrettsklinikken)
Videre så bør man tilpasse en dynamisk innleggs såle som SuperSole, den vil redusere den eventuelle feilstillingen i foten samtidig som den vil stille krav til de musklene som bør trenes mer. Vi bør være spesielt oppmerksomme på mellomfoten og om det foreligger en forfotsvarus. Ved tilpassning av SuperSole, så kan vi indirekte påvirke grunnleddet 1 metatars gjennom å lage en lang bue medialt, men det kan hende det er behov for å legge noe ekstra materiale under grunnleddet 1 metatars. Ved en forfotsvarus så vil forfoten tillate fotavviklingen å «falle» mer medialt enn nødvendig fordi det tar lengre tid før grunnleddet 1 met møter motstand fra underlaget. Når bakfoten og mellomfoten tillates å «falle» mer medialt medføre dette ekstra unødvendig stress på plantar fascien.
Vi kan også dra den medial lengdebuen lengre bak mot subtalarleddet hvis vi ser at pasienten har for mye pronasjons bevegelse her, i noen tilfeller kan det være nødvendig å legge ekstra materiale under hælen medialt for å hindre at subtalarleddet pronerer for mye.
Når jeg behandler en pasient for plantar fascitt med trykkbølge, så kjører jeg alltid trykkbølgen noe oppover achilles og litt på det mediale gastrohodet. (Jeg vet at noen kirurger løsner litt rundt feste av mediale gastohodet for å redusere stresset på plantar fascien) Deretter masserer jeg både fascien og mediale gastohodet, så legger jeg på tape på plantar fascien.
Regime ved Løp- og Idrettsklinikken når det gjelder plantar fascitt er en grundig undersøkelse og analyse av biomekanikken, styrke tester av fotmusklene og gang- og løps analyse, noen ganger kan det være greit å kjøre en dynamisk ultralydscanning for å danne seg et bilde av hvor mye betennelse det er snakk om og hvordan achilles ser ut, samt å sjekke at det ikke foreligger en partiell ruptur av plantar fascien!
Vi anbefaler tilpassning av SuperSole innleggs såle, anbefalinger av gode støtdempende joggesko, styrketrenings øvelser som å løfte stortåen isolert mens de andre tærne fortsatt er i gulvet, tåhev med en forhøyning under tærne ( denne skal gjennomføres 12 X 3 i 12 uker), plassere foten over en myk ball og sprike med tærne og klemme de rundt ballen, samt balanse med fokus på å gjøre foten «kortere» - dvs å trekke tåballen mot hælen uten å krølle tærne.
Jeg håper dette har gitt dere noen tips på hvordan vi kan behandle - holde en irritert plantar fascien i sjakk.
Ønsker dere lykke til med behandlingen!
Hege Erichsen Godheim