Barn har noen bløte og små føtter som det er viktig å passe godt på.

 

 

Barnas føtter er fine og perfekte fordi de ikke har vært puttet nedi skotøy. Barn begynner gjerne med sko rundt 8 – 10 måneders alder. SuperSole har laget en folder, som forteller litt om det viktigste rundt dine barns føtter.

 

Barns føtter vokser

 

Barns føtter vokser mye og raskt. Det er derfor viktig at du som forelder ofte kontrollerer om skoen til dine barn er store nok. Vi anbefaler at dette gjøres 1 gang i måneden fordi barnas føtter vokser ujevnt. Foten til barn kan godt vokse opptil 20 mm på et halvt år. Når barn er i 2-3 års alderen vokser de gjerne 15 mm i året og de neste årene 10 mm. Gutter vokser i føttene helt frem til de er 15 år og jentene til de er rundt 13 år.

 

Foten

 

En fot består av 26 knokler. Barnas føtter er ikke ferdig forbenet før de nærmer seg 20 års alderen og det vil si at knoklene i føttene er veldig myke og påvirkelige. Derfor er det viktig å ta hensyn til dette ved å sørge for at det er rikelig med plass til foten både i barnets sparkebukse, sokk og sko. Det er også viktig å ha sokker av et materiale som puster og transporterer bort svette for å unngå fotsopp. Barn svetter 2-3 spiseskjeer væske om dagen fra føttene.

 

Barnets sko

 

Skoen skal ha form som en sunn og naturlig fot. Skoens forparti skal ha plass nok til at tærne kan peke rett frem i forlengelse av mellomfotsknoklene, dvs. at når du setter skoene med innsiden mot hverandre skal de være tett inntil hverandre helt frem til tærne.

 

Skoens åpning bør være så liten som mulig, slik at foten holdes fast og forhindres i å gli fremover i skoen. Skoens hæl skal være lav – slik at man oppnår en hensiktsmessig fordeling av kroppsvekten på foten. Skoen skal ha en hard hælkappe som skal støtte og styre foten under gange. Sålen skal være bøyelig ved tåballene, slik at fotens muskulatur kan fungere optimalt og dermed bidra til å opprettholde lengdebuene. Skoen skal ha riktig lengde, bredde og tåhøyde.

 

I utgangspunktet bør skoen ha en overskuddslengde på 15 mm – sett ut fra den lengste tåen. Dette gir 3 mm til neseavrunding, 5 mm sklilengde – slik at foten kan bevege seg inni skoen og 7 mm voksetillegg. Skoen skal sitte ordentlig fast på foten med en fleksibel lukking i form av snøring, strikk, borrelås eller brede remmer.

 

Velg den riktige skoen

 

Et lite triks når man skal kjøpe sko til sine små barn er å la barna stå på en pappbit om kvelden. Tegn så et omriss av foten, legg til 15 mm foran den lengste tåen og 4 mm på hver siden der foten er bredest og klipp deretter ut formen. Det er viktig at dette gjøres om ettermiddagen eller kvelden når foten er størst. Bruk formen til å legge nedi skoene du vurderer å kjøpe til ditt barn, og finn fort ut om skoen passer ditt barns fot eller ikke. Det skal ikke komme noen bretter på formen, da er den enten for trang eller for kort. Et gammelt kinesisk ordspråk sier; «Hvis du har vondt i dine føtter glemmer du alle andre bekymringer».

 

SuperSole er spesielt godt egnet til barn. På grunn av innleggssålens unike dynamiske evne tillates barnets fot å utvikle seg i riktig retning, samtidig som innleggssålen kan tilpasses fotens utvikling. SuperSole tilpasses kun av fysioterapeuter med en videreutdanning innen SuperSole konseptet, noe som gir deg og

barnet ditt en trygghet på at innlegget alltid er riktig tilpasset og at det er tatt hensyn til hele kroppen oppbygging og biomekanikk.

 

SuperSole innlegg finnes helt nedtil str. 22 som gir gode muligheter for å begynne behandlingen tidlig. SuperSole innlegget kan justeres om igjen og om igjen, slik at det alltid er 100 % tilpasset behandlings forløp og barnets fot.